• 004 031 41 36 700
  • secretariat@spitalgomoiu.ro
  • Bulevardul Basarabia 21, Sector 2 București

Proiectul-pilot „Gustos și sănătos în farfuria din spital”

Implementarea cu succes a proiectului-pilot „Gustos și sănătos în farfuria din spital” a fost marcată, astăzi, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, printr-o conferință în care au fost prezentate rezultatele acestei inițiative de pionierat dezvoltată de către Asociația „Din Grijă pentru Copii”, cu sprijinul Asociației Române de Educație în Alergii (AREA), Asociației „Lumea Emei” și al ASSMB, precum și cu susținerea financiară a Lidl România.

Proiectul-pilot, implementat la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, s-a desfășurat pe parcursul a 8 luni, timp în care o echipă întreagă de nutriționiști, ingineri alimentari, chefi, medici, manageri, personal administrativ, dar și personalul din bucătăria spitalului, au lucrat cot la cot pentru a crea toate condițiile pentru elaborarea unui meniu zilnic gustos, echilibrat și sănătos, care să fie adaptat vremurilor moderne și cerințelor specifice ale celor 200 de copii internați în spital.

„Proiectul ”Gustos și sănătos în farfuria din spital” este un răspuns la o nevoie a copiilor pacienți și a însoțitorilor, a părinților. Nevoia de bucurie și sprijin a pacientului dar și a părintelui aflat cu el într-un salon de spital este un aspect extrem de importantă. Hrana sănătoasă, difersificată, gătită prn proceduri termice corecte care să ajute la păstrarea nutrienților de bază nu este un moft ci o necesitate. Mâncarea face parte din procesul de vindecare iar medicina din ultimii ani arată că medicația face casă bună cu o alimentație sănătoasă.”Victoria Olteanu, președinte Asociația ”Din Grijă pentru Copii”

În cadrul conferinței care a marcat această reușită realizată numai datorită unui efort comun și a unei colaborări impecabile între echipa de management a spitalului și a tuturor celor implicați, au luat cuvântul reprezentanți ai Asociației „Din Grijă pentru Copii”, ASSMB, Lidl România, Lector Universitar Dr. Inginer Gabriela Berechet, specialist in tehnologia si chimia produselor alimentare, precum și beneficiari-aparținători ai copiilor internați, dar și managerul Maria Enescu și directorul medical, Dr. Ana Maria Davițoiu, de la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

„Meniurile create vor fi menținute de echipa spitalului, adaptate la alocația de hrană disponibilă. Porțiile și felurile de mâncare nu vor fi modificate, deoarece au fost concepute de la început în conformitate cu alocația stabilită de Ministerul Sănătății și suplimentată din bugetul local al Primăriei Capitalei”Maria Enescu, manager Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Dincolo de perioada de implementare limitată, în care copiilor internați le-a fost asigurată o alimentație variată și echilibrată, obiectivul proiectului-pilot a fost de a găsi soluțiile potrivite pentru ca aceste meniuri să poată fi realizate și servite în spital în mod sustenabil și pe termen lung. Prin efortul tuturor celor implicați, scopul a fost atins, în beneficiul sănătății micilor pacienți care vor fi tratați în spital.

„Această echipă extraordinară, căreia îi mulțumesc, a dezvoltat alături de noi, timp de aproape un an, un proiect prin care am adus bucuria în farfuriile pacienților. Pentru cei aproape 200 de copii internați zilnic, masa a devenit un moment de bucurie pentru ei și familiile lor. Un alt aspect important este că am reușit să readucem părinții la meniuri sănătoase, conștientizându-i că alimentația sănătoasă începe de acasă. Ne dorim să influențăm pozitiv viața copiilor pe termen lung, inclusiv în privința alimentației” Dr. Ana Maria Davițoiu, șef Secție Pediatrie, director medical Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Punctul forte al noilor meniuri este diversificarea! Micul dejun include astăzi și omlete pufoase, realizate prin tehnici de gătire sănătoase, nu prin prăjire. Ca și garnituri, au fost introduse diverse tipuri de cartofi, couscous, fasole păstăi și hummus cu salată. La gustarea de la ora 16.00, copiii se bucură acum de deserturile cu care sunt obișnuiți și acasă – pandișpan cu fructe, banana bread, budincă de orez și plăcintă cu brânză. Mai mult, dacă înainte de acest proiect sursa principală de proteine era doar carnea de pui, acum meniurile pentru copii includ și carnea de vită.

„Acum, la finalul acestui proiect-pilot, putem spune că cele două premise cuprinse în chiar denumirea proiectului – „gustos” și „sănătos” – au fost confirmate în totalitate, iar rezultatul pe care copiii internați la Spitalul Gomoiu îl văd în fiecare zi în farfurie este spectaculos.”Dr. Alin Popa, Director Direcția de Medicină Școlară ASSMB.