• 004 031 41 36 700
  • secretariat@spitalgomoiu.ro
  • Bulevardul Basarabia 21, Sector 2 București

Istoric

Povestea spitalului din Bariera Vergului

     Planurile spitalului au fost elaborate initial de Gheorghe Simotta, arhitect celebru in vreme, care a trait intre anii 1891-1979 si din creatia caruia fac parte Palatul Patriarhiei, Biserica Schitu Darvari si alte cladiri care au dat farmec Bucurestiului interbelic.

     Ideea ridicarii spitalului i-a apartinut profesorului doctor Victor Gomoiu, care, dupa un studiu temeinic, a trasat cu mana sa planurile de constructie, modificandu-le el insusi pe cele initiale ale arhitectului Simotta. A luat astfel nastere un complex de servicii medicale gratuite, impresionant pentru acea vreme, cu cinci mari specialitati medicale: boli interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie si stomatologie. Locul ales pentru constructia noului spital a fost mult criticat, inclusiv din cauza lipsei unei surse de apa accesibile.

     Banii pentru acest amplu proiect, in egala masura opera de caritate, au fost obtinuti cu mari insistente, prin subscriptii publice, de la Banca Nationala, CFR, Ministerul Muncii precum si Ministerul Sanatatii. In schimbul acestor fonduri, profesorul Victor Gomoiu s-a angajat sa acorde asistenta medicala gratuita angajatilor acestor institutii pe o perioada de 10 ani.

     Asezamintele medico-sociale „Sfanta Elena”, fondate de Victor Gomoiu, au fost conduse si organizate de el atat de bine incat Sectia Sanitara a Ligii Natiunilor Unite de la Geneva le-a recomandat ca model. Acest complex de asistenta medico-sociala avea in componenta sa 10 cabinete de specialitati diferite, doua laboratoare, o farmacie si 60 de paturi pentru bolnavi. El a fost dat in folosinta in anul 1927, director fiind prof. Victor Gomoiu.

     In perioada interbelica spitalul s-a bucurat de mare popularitate, mai cu seama in randul populatiei sarace de la periferia Bucurestiului. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, spitalul a avut o destinatie exclusiv pediatrica, iar denumirea sa a devenit Spitalul de Copii „23 August”.

     Denumirea actuala, respectiv Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, atribuita din 1990, reprezinta o reparatie si un omagiu pentru omul si medicul de exceptie care a fost profesorul Victor Gomoiu.

    In acest spital si-au desfasurat activitatea in anii ’70 si mai apoi din anii ’90 pana in prezent nume celebre ale pediatriei romanesti, incepand cu prof. dr Valeriu Popescu, continuand cu prof. dr. Dimitrie Dragomir, prof. dr. Constantin Arion.

Noi, cei de azi, am invatat de la ei. Incercam, la randul nostru, sa-i invatam pe cei de maine.

 

In prezent spitalul are in componenta urmatoarele sectii:

 

  • Sectia pediatrie cu urmatoarele compartimente: Terapie acuta, Gastroenterologie pediatrica, Alergologie
  • Sectia neurologie pediatrica
  • Spitalizare zi – recuperare neurologie pediatrica
  • Sectia O.R.L.
  • Laborator de radiologie si imagistica medicala
  • Laborator analize medicale
  • Laborator de explorari functionale
  • Ambulatoriu de specialitate

 

     Principalele servicii medicale sunt cele in domeniile: alergologie, gastroenterologie, neurologie pediatrica, ORL, kinetoterapie pediatrica, pediatrie, neuropsihiatrie infantila, radiologie – imagistica medicala.

     De asemenea spitalul asigura activitati de educatie academica si de cercetare în domeniul medical, fiind afiliat Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti.

     Incepand cu aprilie 2011, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Dr. Victor Gomoiu” se afla in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si a Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti(ASSMB). Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti este un serviciu public, cu personalitate juridica, finantat din bugetul municipalitatii. Institutia asigura controlul modului de utilizarea a fondurilor catre spitale, propune modificarea structurii organizatorice, restructurarea, schimbarea sediului, precum si denumirile pentru spitalele publice, cu avizul Ministerului Sanatatii. (mai multe detalii gasiti pe site-ul institutiei: http://www.assmb.ro)

     Managementul spitalului de copii Dr. Victor Gomoiu are drept scop furnizarea celor mai bune servicii medicale, un etalon al profesionalismului si calitatii. Astfel preocuparile managementului se axeaza pe: obtinerea satisfactiei pacientilor, perfectionarea continua a personalului, asiguarea unor activitatii educationale de inalt nivel si promovarea cercetarii